E-volution Media

From the blog

Tringa от Proximity Mine – музиката като убежище от етническото разделение

Първоначално публикуван в „Каубои от космоса“ – личен блог на Matt Supertramp, доброволец в Radio E-volution.

„Proximity Mine“ е една от групите посланици на рок училището в град Митровица, Косово, които през месец септември тази година закриха форума Grant Makers East Forum във Виена.

От 2008 г. в Митровица рок училище има 41 етнически смесени групи, 18 от които творят и работят по авторска музика със свой собствен стил. Митровската музикална школа е основана през 2008 г. от Musicians without Borders  в една от сградите на общината в Митровица. Tringa, един от членовете на „Proximity Mine“ от февруари 2017 г., говори за началото на групата, текстовете и неговия опит в нея. Благодарим също на Уенди, която управлява Училището за музиканти без граници.

Proximity Mine in the Ankersaal of Brotfabrik, Vienna – Nathan Murrell
Proximity Mine in the Ankersaal of Brotfabrik, Vienna – Nathan Murrell

Tringa: Музиката – това е нашата история! Нашето изкуство е в нас! Начинът, по който дишаме, мислим и се чувстваме!

Ние сме млади граждани на Митровица, разделеният град, които се опитват да направят своя град отново обединен чрез изкуството и музиката. Започнахме в лятното Рок училище в Митровица през август 2016 г. Лятното училище е седмица, в която се създават нови смесени групи, създадени от студенти от Северна и Южна Митровица. Водещата певица Илда беше нова в Rock School и не знаеше какво да очаква. И обратното: екипът на Rock School ни каза, че са били изключително впечатлени от първите ни песни и особено от текстовете на Илда.

Ние обичаме да разказваме нашите истории чрез метафори. Хората често питат дали нашите текстове са

Proximity Mine’s bow in the Ankersaal of Brotfabrik, Vienna – Nathan Murrell
Proximity Mine’s bow in the Ankersaal of Brotfabrik, Vienna – Nathan Murrell

политически или свързани със ситуацията в Митровица, но те не са. Нашата музика е нашето убежище от всичко това. Илда и соло китаристът Алем веднага се сработиха и започнаха да работят. Те бяха творческото ядро на групата. След лятното училище сменихме членовете няколко пъти, за да намерим идеалното съвпадение за нашия звук. Аз (Tringa) се присъединих към групата през февруари 2017.

Свиря на китара от 7-годишна възраст, но това беше първата ми рок банда. Сега чувстваме, че имаме перфектната комбинация. Ние сме различни в много отношения, но това е начинът, по който постигаме нашия звук. Репетициите ни са най-доброто място, в което общуваме: споделяме нови идеи за песни, помагаме си един на друг и сме заедно. Работим по първия си албум, който скоро ще бъде пуснат.

„Mwah“ е първата ни песен, записана в Скопие по време на Лятното училище: https://youtu.be/Qp1DJiniRIY.  Надяваме се, че ще докоснем хората с нашата музика и ще направим Митровица отново цяла.

На кратко това е нашата история!

 

 

Tringa really loves the rehearsal time. So she sent me some happy pictures before publishing the post 🙂

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+