E-volution Media

From the blog

30 години живот под властта на наркотиците или за разголването на душата на Светла


Светла Иванова от Габрово – наркоман, бивш, макар тази дума да се смята все още за чужда, когато говорим за наркозависимост, поради неясни за нас причини, които обществото, което слага етикети има, се срещна с младежи и хора от различни възрасти в Сливен. Срещна всъщност е слаба дума, за да опише разголването на душата на тази жена пред хората, с които бе дошла да говори. Разговорът бе открит, но брутален, на моменти гаден, но искрен. А точно искреността е силата, с която тя успя да въздейства на аудиторията, която макар да слушаше в захлас, активно се включи в задаването на неудобни въпроси, за да получи още по-неудобни отговори. Няма как, това е пътят, с който да започнем справянето с

проблемът-бич на нашето време – наркотиците!

Поканата за гостуването бе от Борислава Русева от Сдружение „Блян за романтика, цветя и космос“, която в сътрудничество с директори и педагогически съветници успя да вкара Светла в две от училищата в Сливен – Гимназията по икономика Проф. Д-р „Димитър Табаков“ и Средно училище „Пейо Крачолов Яворов“. Естествено срещите в училищата продължиха повече от очакваното – защото и до днешен темата се смята за табу. Кога учениците ще могат да зададат въпросите си за наркотиците открито и да има истински човек отпред, който да им отговори?! Тъмната страна винаги е интересна…

Срещата с граждани и ученици вечерта се проведе в зала „Май“. Там чухме цялата история на живота на Светла. 30 годишното пътуване в света на наркотиците, започнало от пубертета, когато тя красива, спортуваща, максималистка за пръв път опитва наркотици и се е вмъкнала, навярно неусетно, в тъмния свят, от който изходите обикновено са три каза тя: в психиатрията, в затвора или в гроба. Явно тя е от много малкото изключения! Аудиторията чу за оцеляването и, за това, че много пъти е била на ръба на смъртта, че за всички негативни ефекти от дрогата. Все пак единството добро нещо, с което тя е излязла от там е дъщеря и, която сега е на 14 години, жива и слава Богу здрава.

Именно дъщеря ѝ и майка ѝ

са били винаги най-голямата и подкрепа и никога не са се отказали от нея, сподели Светла.

Светла вече две години не употребява наркотици, посветена майка е и учи психология, за да може в бъдеще да помогне на колкото се може повече хора. И това, ако не е мисия на живота?! Тя изрази желание за втора среща в Сливен, за да бъде, както тя сама каза, ако не добър пример, то ужасно предупреждение.

Тази вечер може да гледате интервю със Светла Иванова в предаването Вдъхновени разговори от живото излъчване от Facebook страницата на предаването.

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+