E-volution Media

From the blog

От старо дърво към нова цел: Доброволчество в Миндя

Доброволческа инициатива се осъществява в българското село Миндя

 

От 15 юни 2024 г. красивото село Миндя в България се превърна в оживен център на забележителен краткосрочен проект на Европейския корпус за солидарност. Тази инициатива, подхранвана от ентусиазма и отдадеността на младежи доброволци от Армения, Турция и България, има за цел да насърчи междукултурния обмен, като същевременно допринесе за местните усилия за устойчивост.

Проектът, съвместно усилие, подкрепено от Европейския съюз, е пример за духа на солидарност и опазване на околната среда.

Участниците, динамична смесица от арменски, турски и български млади хора, се заеха с мисия да дадат нов живот на изхвърлените материали и да насърчат екологични практики в селото.

A Glimpse into the Project: Capturing Moments of Unity

 

Снимките по-горе, заснети от един от доброволците, красиво описват първите дни на този вдъхновяващ проект. Изображенията демонстрират единството, решителността и креативността на младите участници, докато работят заедно за постигане на обща цел.

Вдъхване на нов живот на старото дърво

Още в първия ден на доброволчеството енергичният екип от участници запретна ръкави и се впусна в първоначалния си проект: трансформиране на старо, изхвърлено дърво в полезни контейнери. Тази дейност не само подчерта техния ангажимент към устойчивостта, но и способността им да видят потенциална красота от старо дърво до ново предназначение в това, което мнозина може да смятат за отпадъци.

Доброволците прецизно сортираха купища старо дърво, като внимателно подбираха парчета, които могат да бъдат преназначени. С чукове, пирони и много креативност те започнаха процеса на конструиране на здрави и естетически приятни контейнери. Тези новоизработени артикули бяха не само функционални, но и послужиха като символичен жест за даване на втори шанс – отразявайки надеждата на доброволците да вдъхновят подобни устойчиви практики в общността.

Изграждане на мостове отвъд границите

Този проект в Миндя е нещо повече от местна екологична инициатива; това е фар за международно сътрудничество и културен обмен. Разнообразният опит на участниците донесе богат гоблен от идеи и гледни точки, обогатявайки преживяването за всички участници. Чрез споделена храна, съвместна работа и културен обмен, арменските, турските и българските младежи изковаха силни връзки, създавайки приятелства, които надхвърлят националните граници.

С поглед напред: трайно въздействие

Докато проектът продължава, доброволците планират да предприемат различни дейности, включително организиране на семинари на общността, създаване на художествени инсталации от повторно използвани материали и ангажиране с местни младежи, за да образоват по-младото поколение за опазване на околната среда.

Наследството на този проект е готово да се простира далеч отвъд няколкото кратки седмици от неговата продължителност. Контейнерите, изградени от старо дърво, са само началото; истинското въздействие се крие в семената на устойчивост и солидарност, посяти в сърцата и умовете както на доброволците, така и на жителите на село Миндя.

В заключение, този проект на Европейския корпус за солидарност в Миндя е доказателство за това какво може да се постигне, когато младите хора се обединят със споделена визия. Чрез своята упорита работа, креативност и сътрудничество, доброволците не само трансформират материали, но и вдъхновяват общност и изграждат по-светло, по-устойчиво бъдеще.

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+