E-volution Media

From the blog

7 неща, които не бива да споделяте в социалните мрежи

За разлика от периода на навлизането на социалните мрежи, потребителите вече много внимават какво качват в тях. Оказва се, че дори и най-невинните и добронамерени публикации могат да бъдат използвани срещу някого. Много хора се тревожат повече за начините, по които големите корпорации крадат нашите данни, а не се замислят за това, че те самите „издават“ много повече, отколкото осъзнават. Така че преди да започнете да „споделяте“  лична информация, вижте съветва The New York Times да оставите скрито:

1. Кога сте извън града

Хората не могат да се въздържат да не се похвалят в социалните мрежи колко добре си изкарват по време на почивката си. Това обаче може да ви струва скъпо, защото никога не знаете кой точно следи вашите постинги и как възнамерява да използва тази информация. Тя може да се използва за планиране на обир на жилището ви. Ако толкова много искате да споделите вашето пътуване, направете го след като се върнете. Това е по-малко вълнуващо, но е по-безопасно.

2. Вашата локация

Ние всички знаем, че смартфоните могат да проследят нашите GPS координати, но знаете ли, че вашият браузър също може да следи къде се намирате? По този начин злонамерени лица могат да съберат още повече лични данни за вас или да ви проследят с цел нападение и грабеж. Ето защо никога не трябва да давате физическия си адрес или телефонен номер в социалните медии дори и да си мислите, че водите защитена комуникация.

3. Поверителна информация

Бъдете внимателни каква информация споделяте в социалните мрежи за бизнеса си или за компанията, за която работите. Това е особено важно, ако сте подписали споразумение за конфиденциалност. Същото важи и ако знаете вътрешно фирмена важна информация: кой ще бъде съкратен през следващата седмица, каква е стратегията на вашата компания за новата година, и така нататък.

4. Оплаквания от шефа

Ако искате да се оплачете от шефа си или от колегите, то социалните медии не са мястото. Много е вероятно някой да разбере за това и да си навлечете сериозни проблеми в службата.

5. Хвалене със скъпи нови покупки

Дори и да сте развълнувани от новия си телефон, таблет, лаптоп, кола, къща или нещо друго, не го споделяйте онлайн. Когато кажете на света, че имате чисто нова скъпа джаджа, някои хора със сигурност ще поискат да ви я откраднат или пък да се възползват от вас по някакъв начин. Представете си, че сте спечелили от лотарията и обявите на всички този факт? Сами преценете дали това е разумно.

6. Медицински или правни консултации

Независимо колко сигурни сте в себе си, не се изкушавайте да давате на хора в социалните сайтове медицински или правни консултации. Това важи дори и ако сте лекар или адвокат. Причината е, че не знаете всички факти около нечия болест или неприятност, в която се е забъркал човекът и е по-добре той да получи професионална помощ.

7. Нещо, за което ще съжалявате по-късно

Всичко качено в мрежата остава там за винаги. Вие може да изтриете някоя информация след време, но има хора които могат да я намерят, така че не качвайте и не казвайте нищо за което по-късно може да съжалявате. Никога не публикувайте или споделяйте нещо, зад което не стоите на 100%

2 comments

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+