E-volution Media

From the blog

Франция ще павира 1000 километра пътища със слънчеви панели

Френското правителство обяви плановете си да инсталира слънчеви фотоволтаични панели върху 1000 км пътища през следващите пет години. Целта е да се предоставя възобновяема енергия за 5 милиона души или около 8% от френското население. Соларните пътища ще използват панели Wattway – фотоволтаична технология, представena през октомври миналата година от голямата френска фирма Colas. Според Сеголен Роял, министър на екологията и енергетиката на Франция, проектът „Позитивна енергия“ ще се финансира чрез повишаване на данъците за изкопаемите горива – решение, която Роя определя като „естествено“ предвид ниските цени на петрола.

Франция не е първата страна, която ще павира път със слънчеви панели. Нидерландия инсталира първата в света велосипедна алея със слънчеви панели през 2014 г. Френските планове за 1000 км соларизирани пътища обаче са най-амбициозните. Според френската агенция по околна среда и управление на енергията, четири метра соларизирано пътно платно е достатъчно да покрива енергийните нужди на едно домакинство, без отоплението, а един километър може да генерира достатъчно електричество за 5000 жители.

Соларизираните пътища ще бъдат покрити с Wattway панели – технология, на която бяха нужни пет години за разработване. Подобни панели могат да бъдат монтирани директно върху съществуващата настилка. Панелите събират слънчева енергия с помощта на тънък филм от поликристален силиций. Дебелите 7 мм ленти са достатъчно заякчени, за да издържат на всички видове трафик, включително теглото на голям камион с 6 гуми, и осигуряват достатъчно сцепление, за да се предотврати плъзгане.

Според изпълнителния директор на Colas Ерв Льо Бук, панелите Wattway са успешно тествани чрез „цикъл от [преминаване на] един милион превозни средства, или 20 години на нормално движение по пътищата, и повърхността не се изменя“. Панелите също така са издържали теста за почистване със снегорин, макар компанията препоръчва работа на машините с “малко повече внимание“, отколкото при конвенционална настилка.

Местата, където ще се инсталират панелите, още не са определени. Данъкът за изкопаеми горива очаква да донесе 200-300 милиона евро финансиране на проекта.

France-solarized-Wattway-roads-4-1020x610France-solarized-Wattway-roads-8-1020x610

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+