E-volution Media

From the blog

Убит е Царски орел в близост до Сливен

Мъртва птица от вида Царски орел /A. heliaca/ е била намерена в близост до град Сливен по пътя за Ямбол. Птицата е била блъсната от МПС по път от второкласната пътна мрежа, по който често се намират прегазени и блъснати диви животни – таралежи, видри, лалугери, птици и много други, тъй като водачите на МПС шофират с несъобразена скорост за път от подобен клас. След уведомяване на експертите от РИОСВ птицата е изпратена за аутопсия в Спасителния център за Диви животни на „Зелени Балкани”.

Кратка история на птицата, наречена Волен: Излюпен е през месец май 2013 г. в гнездо, намиращо се в Средна гора, като през юни 2013 г. „Българско дружество за защита на птиците” му закачат GPS предавател, за подробно проследяване на траекторията и скитанията му.

Поради влошено състояние Волен е бил лекуван половин година в центъра за Диви животни Стара Загора, като отново е бил пуснат на 04 март 2014 г. от Каменски баир, община Сливен. През последните няколко месеца е скитал в държавите Румъния, Молдова, като е стигнал чак до Киев, Украйна, а преди няколко дни се завръща в България, където загива при пътен инцидент.

Дейностите по проследяване на Царския орли започват през 2008 г., като до момента са проследени 30 индивида с предаватели, но за съжаление в момента е останала само една жива птица. Това показва, че повече от 90 % от младите птици загиват от различни фактори, като голяма част от тях са причинени от човешката дейност.

Царският орел е една от най-редките птици както в България, така и в Света. В миналото е била сред най-разпространените грабливи птици у нас, а днес популацията му наброява едва двадесетина двойки. Повечето от двойките са разпространени в Югоизточна България, като през по-голямата част от времето птиците пребивават по Сливенското поле, където намират своята храна /таралежи, лалугери, зайци и др./. Именно това е била причината за смъртта на тази птица. Тя се е спуснала към пътя като е видяла труповете на таралежите.

Основните заплахи за вида са бракониерство, токов удар, безспокойство по време на гнездене, пътно-транспортни произшествия, използване на пестициди и отровни примамки в селското стопанство. Много бързо и лесно се унищожават, убиват и заличават видове и местообитания, но после е изключително трудно, отчасти невъзможно и икономически неоправдано да се възстановят.

На смимката е младата птица Волен…

2 comments

  1. Изключително неприятно! Този толкова рядък вид за страната ни да се заличава по този начин. Но така ще е, докато не внимаваме за света около себе си…

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+