E-volution Media

From the blog

Убит е Царски орел в близост до Сливен

Мъртва птица от вида Царски орел /A. heliaca/ е била намерена в близост до град Сливен по пътя за Ямбол. Птицата е била блъсната от МПС по път от второкласната пътна мрежа, по който често се намират прегазени и блъснати диви животни – таралежи, видри, лалугери, птици и много други, тъй като водачите на МПС шофират с несъобразена скорост за път от подобен клас. След уведомяване на експертите от РИОСВ птицата е изпратена за аутопсия в Спасителния център за Диви животни на „Зелени Балкани”.

Кратка история на птицата, наречена Волен: Излюпен е през месец май 2013 г. в гнездо, намиращо се в Средна гора, като през юни 2013 г. „Българско дружество за защита на птиците” му закачат GPS предавател, за подробно проследяване на траекторията и скитанията му.

Поради влошено състояние Волен е бил лекуван половин година в центъра за Диви животни Стара Загора, като отново е бил пуснат на 04 март 2014 г. от Каменски баир, община Сливен. През последните няколко месеца е скитал в държавите Румъния, Молдова, като е стигнал чак до Киев, Украйна, а преди няколко дни се завръща в България, където загива при пътен инцидент.

Дейностите по проследяване на Царския орли започват през 2008 г., като до момента са проследени 30 индивида с предаватели, но за съжаление в момента е останала само една жива птица. Това показва, че повече от 90 % от младите птици загиват от различни фактори, като голяма част от тях са причинени от човешката дейност.

Царският орел е една от най-редките птици както в България, така и в Света. В миналото е била сред най-разпространените грабливи птици у нас, а днес популацията му наброява едва двадесетина двойки. Повечето от двойките са разпространени в Югоизточна България, като през по-голямата част от времето птиците пребивават по Сливенското поле, където намират своята храна /таралежи, лалугери, зайци и др./. Именно това е била причината за смъртта на тази птица. Тя се е спуснала към пътя като е видяла труповете на таралежите.

Основните заплахи за вида са бракониерство, токов удар, безспокойство по време на гнездене, пътно-транспортни произшествия, използване на пестициди и отровни примамки в селското стопанство. Много бързо и лесно се унищожават, убиват и заличават видове и местообитания, но после е изключително трудно, отчасти невъзможно и икономически неоправдано да се възстановят.

На смимката е младата птица Волен…

2 коментара

  1. Изключително неприятно! Този толкова рядък вид за страната ни да се заличава по този начин. Но така ще е, докато не внимаваме за света около себе си…

Вашият коментар

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+