E-volution Media

From the blog

Синя стая за деца свидетели и жертви на насилие се открива в Сливен

Синя стая за щадящо изслушване на деца свидетели и жертви на насилие се открива днес в Сливен. На събитието с начален час 11.00 ч присъстват президентът на България Росен Плевнелиев, министърът на правосъдието Христо Иванов, посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, областният управител на Сливен Димитър Сяров, кметът на община Сливен Кольо Милев, представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай. В синята стая, която ще се намира в сградата на ДКЦ 2, ще могат да бъдат изслушвани деца жертви или свидетели на насилие или деца в конфликт със закона.

Тази практика, която се утвърди у нас през последните десет години, гарантира правото на детето да бъде изслушано във всички съдебни и административни процедури, които го засягат, като в същото време се избегне допълнителното му травмиране. В България  вече са създадени 13 „Сини стаи“, като през миналата година в тях са изслушани и разпитани 120 деца.

Изнасянето на част от процеса в специализирано помещение позволява защита на най-добрия интерес на детето-участник в правни процедури, като в същото време гарантира събирането на пълна и точна информация за целите на правосъдието. Процесът се осъществява по специални, адаптирани за целта процедури, прилагани от специално обучени професионалисти.

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+