E-volution Media

From the blog

Радикалният ислям в България


Скорошните терористични атаки, свързани с изповядването на радикален ислям предизвикват множество дебати сред политиците в Европа. Трябва ли да се създадат забраняващи правила, които да бъдат в полза на националната ни сигурност или да продължаваме изповядването на висшата европейска ценност – толерантността?
Какво всъщност е ислямът? Атентатите, които се случват не показват същността на исляма. Истината е, че те са форми на фанатизъм и крайна степен на вяра, която се оказва опасна за самия човек и околните. Много хора се настройват отрицателно срещу мюсюлманската религия и нейните последователи, което не трябва да е така. Това не би довело до мир, а до обратното. В този случай трябва да се вземат строги и разумни мерки за сигурност и спокойствие.
В България се предложи забраната за бурките, която във Франция и Белгия е на лице. Инициаторът на това предложение е главен прокурор Сотир Цацаров, който бе подкрепен от Министъра на образованието Меглена Кунева. Основание за тази забрана се оказаха проповядващите радикализъм в Пазарджик и някои жени носещи никаб. Дали това, нетипично за българската култура облекло, е с цел демонстрация или истинна вяра и поражда ли съмнения и несигурност. Един от принципите на демокрацията е съвместно съжителство в обществото. Това чрез прикриването на лицето не се спазва – една от мотивиращите причини за рестриктивното правило. Все пак сме в България, страна с официална религия – православно християнство и колкото и толерантни и отворени да сме към останалите трябва да спазва деликатната граница на общоприетото в нашата държава. Нека изповядват желаната от тях религия, но нека и се съобразяват със законите на държавата и не застрашават спокойствието на останалите.
Чуйте разговора по темата с Димитър Златев – експерт богослов

Автор: Полина Георгиева от Езикова гимназия „Захари Стоянов“ гр. Сливен

Снимката е взета от сайта razkritita.com

Вашият коментар

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+