E-volution Media

From the blog

Предстои гласуване за или против споразумението СЕТА

Правителството на Германия е получило зелена светлина за подписването на споразумението за търговско-икономическо сътрудничество между ЕС и Канада (СЕТА). Федералният конституционен съд на страната в Карлсруе на 13 октомври е отклонил колективния граждански иск, искащ отмяна на подписването. Споразумението за създаването на зоната за свободна търговия между Канада и ЕС може да бъде подписано на 27 октомври по време на планираната среща на високо равнище между ЕС и Канада. Конституционният съд е обявил редица условия, в това число и възможното излизане на страната от споразумението, например по решение на самия съд.
В Германия споразумението предизвика силна обществена съпротива. От името на 125 хил. души в Конституционния съд на страната бе подаден най-големия колективен иск в историята на Германия.

На 18-ти октомври в Люксембург България трябва да гласува „за“ или „против“ търговското споразумение между ЕС и Канада, познато като СЕТА.

Това е „малкото братче“ на компрометирания договор със САЩ ТТИП,  но е също толкова вреден за трудовите права, за екологичните стандарти, за безопасността на храните и много други стоки и предоставя на мултинационалните корпорации същите лостове за влияние върху политиката, икономиката и демокрацията. Дава възможности за изнудване правителствата за милиарди евро, които иначе биха могли да се изразходват за здравеопазване, образование, социални услуги… Печелившите от тези договори са 1% – точно този процент, който и сега печели най-много – Ггубещи са останалите 99%. България няма какво да спечели от тези договори, но има много какво да загуби. Въпреки това българското правителство неведнъж е заявявало подкрепата си за тези неизгодни за страната сделки. След обещания в телефонен разговор от канадска страна за сваляне на визите, пътят е открит за поредна проява на малодушие и навеждане пред чужди корпоративни интереси.

14494832_10154594573772248_3688779131890836812_nНа 16-ти октомври, в 16 ч., в известната градинка пред Кристал в София се организира протест срещу приемането на СЕТА и ТТИП. Ето линк към събитието във фейсбук, което за жалост не придобива особена обществена популярност, поради незнанието на хората за последствията от това споразумение. Причина за което е пълното мълчание за него от страна на правителство и медии.

Във видеопо долу може да видите какво по-точно представлява СЕТА, а от този линк да разберете за инициативата към евродепутатите Попитай за СЕТА:

Вашият коментар

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+