E-volution Media

From the blog

Проектът „Нов шанс за работа” набира желаещи да се обучават за парамедици

Желаещи да се включат в обучения за парамедици търсят от Център за спешна медицинска помощ- Сливен. Кандидатите трябва да са на възраст между 15 и 29 години, да имат шофьорска книжка категория „Б“ и да не са били регистрирани в Бюрото по труда през последните 12 месеца. За всички обучаеми има последваща работа в рамките на 6 месеца, като е осирена и стипендия по време на обучението. Срокът за кандидатстване е до края на месец октомври тази година, а за всички кандидати, които имат желание са предвидени дни на отворените врати, в рамките на които те ще могат да се запознаят по-добре с работата на парамедиците.

Професията „Парамедик“ е нова за страната ни. През април тази година беше прието окончателно Държавното образователно изискване за обучението на парамедиците, а в края на 2015г. беше публикуван и нов медицински стандарт за специалността „спешна медицина“, който вече точно определя какви са отговорностите и задълженията на парамедиците.Portrait of confident practitioner consulting patient in hospital

В Концепцията на Министерството на здравеопазването за развитието на спешната помощ в България е записано, че до 2020г. в страната ни трябва да се обучат и да заработят 1000 парамедици. Условията на труд се подобряват – периодично се увеличават заплатите, предвижда се цялостно обновяване на помещенията, линейките и оборудването на всички спешни центрове в страната.

Но какво всъщност правят парамедиците?

Парамедиците имат три степени на квалификация, като колкото по-висока е квалификацията им, толкова повече неща те могат да правят самостоятелно. Степените на квалификация са три – втора, трета и четвърта (първото ниво е много ниско и не се използва при парамедиците). Ако завършите обучението, можете да си намерите работа в Център за спешна медицинска помощ, в спешно отделение на болница, в други здравни заведения, които имат нужда от помощен медицински персонал.

Парамедик втора степен извършва транспортиране на пострадали и болни хора и оказване на първа помощ.

Парамедик трета степен извършва транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения.

Парамедик четвърта степен извършва транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране на лекаря в спешната помощ. Повече информация може да намерите на Сайта на проекта.

Вашият коментар

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз