E-volution Media

From the blog

Предстои обществено обсъждане относно тоталната забрана за къмпингуване

Отпадна предложението за тотална забрана на дивото къмпингуване след проведена среща-дискусия инициирана от Министерството на туризма на 16 март в град София.

На срещата са присъствали около 150 души

представители на държавни ведомства, общини, нестопански организации и граждани, засегнати от предвижданите промени на закона. След срещата Министърът на туризма г-жа Ангелкова обяви, че срокът за обществено обсъждане на тази точка от закона ще се удължи с 3 месеца, за да има достатъчно време да се намери баланс в предложенията за опазване на околната среда и създаване на ред и условия за къмпингуване. Тя призова в срок до 10 дни да се внесат всички становища по Закона, за да бъдат обобщени от Министерство на туризма и качени в табличен вид на интернет страницата на ведомството. В последствие ще бъде организирана нова дискусия, на която да бъдат прецизирани текстовете на закона. Министърът неколкократно подчерта, че целта е новият закон да създаде баланс за всички заинтересовани страни.

От много години, къмпингуването с палатки, кемпери или каравани, в гората или на плажа, доставя огромно удоволствие на хората в България. Начин, който позволява човек да релаксира сред природата по скромен, но приятен начин.

В началото на март месец бе взето решение в Народното събрание

за въвеждане на забрана за къмпингуването и паркирането на автомобили на крайбрежната ивица с широчина 100 м. Нарушенията на този закон щяха да се представят в солидни санкции за нарушителите. Това означаваше, че любителите на летните къмпинг лагери по морето трябваше да търсят други алтернативи за този тип почивка, като се насочат за къмпингуване най-вероятно в чужбина! Това никак не би допринесло за развитието на туризма в нашата страна нито от български, нито от чуждестранни граждани. България щеше изгуби една огромна част от летуващите всяка година, а също така и шанса за развитие на имидж на привлекателно място за почивка. Повечето къмпингуващи почистват местата, на които отсядат сред природата, което не може да е причина за съставянето на този закон. Неминуемо по-удачно е създаването на ясни правила и определяне конкретно какво значи къмпингуване, отколкото забраняването на този така предпочитан от мнозина начин за отдих сред природата.

Очаквайте по-късно днес от 17.00 ч предаването „Пренареждане“ по Радио Е-волюция, когато ще говорим по темата за дивото къмпингуване и ще се опитаме да разберем какви са нагласите на хората по тази тема. Разговор по скайп с Джулия Василева – автор на онлайн петицията против забраната за дивото къмпингуване.

Информация взета от сайта Camping.bg

Автор Полина Георгиева – Езикова гимназия гр. Сливен

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+