E-volution Media

From the blog

„Походът на българската ъндърграунд литература“ е част от Лятна Случка 2017

През 2017-та година една от главните отправни точки на „Походът на българската ъндърграунд литература” е Лятна Случка Карандила. По време на събитието, всички посетители ще имат възможността да се запознаят с част от съвременните ъндърграунд автори, творящи в жанровете фентъзи, магически реализъм, хорър и sci-fi. Сред нещата, които организаторите на ‘Походът…”, съвместно с Лятна Случка Карандила, обещаваме са представяния и литературни четения, както и щанд, откъде присъстващите на фестивала, ще могат да се снабдят с книгите на редица български автори на алтернативна литература.

„Какво представлява „Походът на българската ъндърграунд литература“?

Създадохме тази идея с ясната цел да покажем лицата на съвременната българска литература и да им помогнем да достигнат до повече читатели. Вярваме, че всеки трезвомислещ и артистичен човек заслужава да има своето поле на изява. Да създава изкуство и да има възможността да го споделя с другите хора, защото знанието и емоциите, съпътстващи книгите, музиката, илюстрациите, киното, театъра и всички други форми на изкуство са всъщност най-голямото богатство, което трябва да пробужда хората, да ги сплотява. Да ги прави по-силни и извисени.

За съжаление, както в музиката, така и в литературата

големите компании, бълващи и агресивно популяризиращи комерсиални артисти, подтискат и пречат (често целенасочено) на останалите по-малки творци да се реализират.

Защото за тях изкуството е по-скоро бизнес, машина за пари, отколкото начин за споделиш идея със света и хората.
Най-непривилегировани у нас са авторите на остросюжетна литература. Репресирани от монополизма, който налагат големите издателства, тези автори се налага да се самоиздават и сами да търсят начини да рекламират и разпространяват произведенията си. И те често не успяват, тъй като за съжаление, у нас за да постигнеш сериозен успех трябва или да имаш много средства или да имаш правилните връзки.

Авторите на фентъзи, хорър и фантастика у нас са често жертва на цензура и рядко биват подкрепяни медийно, първо защото нямат достатъчно средства да си платят за реклама и второ – защото интересът на масата тенденциозно се насочва към скандалните имена, които се държат предизвикателно публично и които превръщат литературата в цирк. В същото време сериозните читатели у нас стават апатични към родните имена, точно защото са запознати само с комерсиалната част от тях, чиито произведения се настройват точно за широката публика която все още търси само „хляб и зрелища“.

Мисията на нашият „Поход“ е да успеем да популяризираме ъндърграунд авторите, творящи алтернативни произведения. Техните книги не могат да бъдат намерени в книжарниците, защото те обикновено взимат огромни проценти и забутват книгите по задни рафтове и прашасали складове, където книгите стоят с години без никой да чуе за тях, а в последствие се и разрушават, заради лошата поддръжка. На този „Поход“, освен, че ще предложим щанд, на който ще са изложни лицата на българските фентъзи, фантастика и хорър, ще ви запознаем и с част от самите автори.

Лятна Случка – Карандила 2015

Защо избрахме Лятна Случка Карандила за една от спирките ни през 2017-та година?

Когато се роди идеята за „Походът“ ние решихме, че ще е хубаво да се свържем с различни събития, на които да представим каузата си. Лятна случка Карандила ни привлече огромното си разнообразие от културни дейности, както и със самата си есенция – доближаването до природата, съчетаващо традиционното и новото в търсене на алтернативни методи за развлечение и спорт, начини на общуване и намиране на себе си и заобикалящия свят. Ние също споделяме тази насока и смятаме, че този фестивал може да се превърне в един своеобразен мост между изкуствата. Обединявайки, а не разделяйки. Едно партньорство, което веднъж основано, може да прерастне в нещо по-голямо, което да спомогне за развитието на музиката и литературата у нас за в бъдеше.

Очаквайте съвсем скоро, повече информация за авторите и книгите, които ще участват в ‘Походът…”

Вашият коментар

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+