E-volution Media

From the blog

Младите и работата

След като завършат училище много млади хора не знаят каква е следващата стъпка, която трябва да предприемат. Поради тази причина често те се хващат за някоя обикновена и често не добре платена работа. Много от младежите започват да работят в малки магазини, ресторанти, фабрики и др. Очевидно е, че по-голямата част от младите хора на първо място мислят за пари от гледна точка на това да са колкото се може по-самостоятелни, което ги кара да не осмислят достатъчно добре бъдещата си кариера.

Ако говорим за стартиране на една успешна и стабилна кариера, то се натъкваме на някои общи тенденции сред младежите независимо от страната, в която живеят. Голяма част от тях залагат на стабилно образование, което да им гарантира по-нататъшен успех.Тези хора предпочитат да работят като инженери, лекари, специалисти по информационни технологии и т.н. Техните цели са да заемат по-високи позиции в службата и да повишат обществения си статус. В днешно време много млади хора, които нямат представа какво да правят избират да учат пиар и масови комуникации, право и икономика, което всъщност не е много добро решение, защото то не съответства с търсенето на пазара на труда, а много често той е наводнен от специалисти в гореизброените професии.

Какво е положението в България? Според сайта www.informationbulgaria.com, сезонната работа е по-засилена. Особено по време на ски сезона и през лятото. Постоянни работни места са по-трудни за намиране. За да знам какво мислят местните хора направих една кратка анкета, от която стана ясно, че предпочитаната работа от младите тук е в сферата на туризма, анимацията, работата с хора.  Младежите обикновено искат да покажат най-доброто от себе си и своите таланти.

Навсякъде младите искат започнат работа, и съответно да градят кариера, в област, която наистина ги задоволява и най-малкото ги прави щастливи от това, което вършат. Например, Вероника, 22-годишно момиче от Испания, твърди, че тя ще бъде наистина доволна, ако работи като социален педагог и може да помага на хората и различните видове малцинства. Санта, латвийска студента, казва, че за нея работата мечта е да може да организира културни събития. Георги от България, който е завършил актьорско майсторство, ще бъде много щастлив, ако може да работи в тази област, но за съжаление това не е толкова добре платена работа, така че той трябва да прави нещо друго, за да бъде финансово стабилен. Всъщност всеки един от младежите трябва да избере най-подходящата за него област, в която се чувства най-силен и полезен, а и е материално достатъчно добре осигурен. Ако сте намерили вашата област и успявате да се развивате в нея, то Вие сте много щастлив.

 Лига Шчербинска – Латвия

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+