E-volution Media

From the blog

Лятна Случка продължава с музикалните изненади и през 2018 – този път отвъд океана

През 2017 година музикалният фестивал „Лятна Случка“, който се провежда в местността Карандила над Сливен, ни изненада с едно музикално включване от Барселона – Fanfarrai Balkan Orchestra. Това включване повиши изключително по-приятен начин жизнеността на главната сцена, която и без това си беше много разнообразна, но и цялостната атмосфера на фестивала. Съставът от Испания свири почти неспирно след своето сценично участие 🙂

Тази година изненадата идва отвъд океана и се казва Blato Zlato. В колективът от Ню Орлеанс има и явно проявена българска следа в лицето на Бояна Траянова, която свири на тъпан. Блато Злато е основан през 2015 г. в Ню Орлиънс в резултат на супер сътрудничество между инструменталната Eastern European и групата Klezmer G-Струнен оркестър, както и вокалното трио Penya. Първоначалната идея е да свирят на златния фестивал в Ню Йорк през 2015 г., но в последствие членовете осъзнават потенциала, който се получава от пълните три хармонични вокала над звуци от цигулка, акордеон, бас и перкусии. По този начин групата продължава и разширява членството си. Дебютният им албум „Swamp Gold“ от 2017 г. е резултат от съвместни импровизации и аранжименти на всичките шест члена, подхранвани от ракия и вино късно вечер и събрани от любовта към различните елементи на балканската музика.

Членовете на Блато Злато имат съвсем различен произход. Барабанистката Бояна Траянова е родена в България, но емигрира в САЩ като дете. Израства като учи ударни инструменти с музиканти от Ню Орлиънс. Постепенно преоткрива корените си и се насочва към тъпан и дюмбек като възрастна. Другите членове са американци с корени от Европа, а вокалът Аналиса Кели е израснала в СССР, Югославия, Турция и други европейски страни. Акордеонистът / вокал Лу Кариг израства с двойно гражданство – както на САЩ, така и на Ирландия, разделяйки времето си между двете страни. Всички членове са посветили много години на изучаване на балканската музикална традиция в Съединените щати, България, Турция, Сърбия и Гърция и се гордеят, че споделят членството си с други балкански групи, като част от разцъфтялата балканска музикална сцена в Ню Орлиънс.

Повече за групата може да видите и тук: https://www.facebook.com/blatozlatoband/

Датите на фестивала тази година са 13, 14, 15 юли! Билети се продават тук: https://liatnasluchka.eu/bileti/

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+