E-volution Media

From the blog

Кампанията Свободни от пластмаса или На почивка без боклук

С разгръщането на летния сезон хората започват масово да се раздвижват и планират почивките си. Освен типичните – море и планина много хора ще посетят различни събития, фестивали, концерти и т.н. през идните месеци. Всичко това е свързано с „производството“ на много боклук, голяма част от който е изключително трудно разградимата пластмаса.

Често използваме пластмаса за еднократна употреба,

като по този начин се губят ценни ресурси. Дори не се замисляме, че нещата, които лесно достигат до нас като потребители – найлонови торбички, пластмасови чаши и чинии, сламки, имат аналог, който също е толкова лесно достъпен, но не ни го предлагат масово  – например платнени торби, чаши и чинии за многократна употреба, прибори.  Последиците за околната среда от употребата на пластмаса са не просто видими, а драматични.  Всяка година стотици хиляди горски и морски обитатели умират, защото бъркат пластмасовите отпадъци с храна. Малките пластмасови частици също така достигат и до нашата трапеза, като консумираме морска храна.

На 22 април тази година за трети път в България стартира кампанията „Морето не е за една ваканция“. Това е част от всеобща инициатива за намаляване на пластмасата в океаните и моретата, подета от най-големите международни организации, сред които „Грийнпийс“, „Приятели на Земята“ и „Европейската мрежа за нулеви отпадъци“. За България инициативата се развива от екологичната организация „За Земята“, които са подкрепени от „Европейската мрежа за нулеви отпадъци“.

Основната цел на екоактивистите

е да насочат общественото внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси и това от своя страна да доведе до по-отговорно отношение към отпадъците, което ще подобри състоянието на водните басейни и качеството на живот на хората. Прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия в последните десетилетия е довела до повсеместно замърсяване на водоемите, моретата и океаните по цял свят с пластмаса – т.нар. „пластмасов смог“. Тези частици във водните басейни навлизат в хранителната верига на морските животни и заплашват не само тях, но и здравето на хората, които след това ги консумират. Почистването на замърсени плажове, речни дерета и язовири само временно намалява проблема, но трайно решение трябва да се търси в премахването на причините за него. Най-големите „виновници“ за пластмасовото замърсяване са чаши и бутилки, както и торбички, вилици, чинийки, опаковки и други еднократни изделия.

Идеята за нулеви отпадъци

доби голяма популярност след като актьорът Джеръми Айрънс застана зад нея. Той обиколи света и засне документалния филм Бунище Земя (Trashed), който накара милиони хора на планетата да се замислят за своя отпечатък върху природата. „Бих искал хората да лобират пред своите политици за приемането на закони, които да намаляват отпадъците и да регулират производството на опаковки, особено пластмасовите, които съдържат скрити токсини, и най-вече тези опаковки, които се използват за пакетиране на храна и бутилирана вода” – споделя холивудската звезда в интервю за престижния английски всекидневник The Guardian.

ФЕСТИВАЛИТЕ

Природозащитниците искат да стигнат и до фестивали, които се провеждат из цялата страна, които ще проявят отговорно отношение към водата, природата и човешкото здраве чрез реализирането на събития без боклук. Организаторите на тези събития ще получат насоки за провеждане на мероприятията, например с чаши и посуда за многократна употреба, предоставяни срещу възстановим депозит на потребители и гости.

Фестивалът „Лятна Случка“ – Карандила 2017 е едно от събитията, които се придържат към концепцията за фестивал без пластмаса. За целта всички участници, кухни, барове и т.н. ще предлагат прибори и посуда за многократна употреба за продажба или под формата на депозит. Това ще важи със сто процентова сила за чашите, които ще се предлагат и от които ще се консумират бира и напитки на фестивала. Повече за правилата на този фестивал може да прочетете тук: https://e-volutionradio.com/liatnasluchka/pravila-2/

ДЕЦАТА

Екозащитниците предвиждат тази година да стигнат и до най-малките – децата в детските градини, тъй като навиците за чистота и отношението към околната среда се придобиват още в тази най-ранна възраст. Идеята е да се реши проблема с пластмасовите чашки за еднократна употреба в детските градини, с които децата пият вода и след това веднага изхвърлят. Порочната практика оставя след себе си десетки хиляди чашки, които се превръщат завинаги в опасни отпадъци за природата, а както опитът показва, след това и за човека.

Това разхищение на средства и суровини, което не се одобрява от родителите, но е все още сложен казус за разрешаване от институциите, освен вредно за децата, е и напълно излишно, а решението е просто – индивидуални чаши или бутилки за многократна употреба.

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+