E-volution Media

From the blog

Как музиката сплотява. Един забавен разговор с People of Maha

People of Maha – две българки и една бразилка обединени от обща страст – музиката. След случайното ми попадане на техен концерт, останах пленена от музиката на момичетата и енергията, която излъчват, когато са на сцената. А как всъщност са се събрали и какво още предстои да видим от тях, разбираме в следващите редове.

Здравейте, може ли първо да се представите?

Мила: Здравейте! Аз съм мениджър и китарист на бандата People of Maha.

Алекс: Аз съм Алекс и съм барабанистката на групата.

Биа: И аз съм Биа, главен вокал, здравейте.

 

Как се запознахте всъщност и кога сформирахте групата?

Биа: Нямам представа…

Мила: Когато бяхме млади…*смее се* 2018г. се запознахме пак така на едно благотворително събитие. Тогава свирехме поотделно и ходихме на уроци – на китара, барабани и пр. Така заради нашите преподаватели се срещнахме и заради тези благотворителни концерти се събрахме. Първа само аз и Биа имахме концерти, без Алекс, но малко по-късно се запознах и с нея и така сформирахме групата.

 

А от колко време вече официално сте заедно като група?

Биа: Шест години. Първото ни официално участие беше през февруари 2019, но казвам шест години, защото работим заедно от лятото на 2018.

 

Биа, ти си от Бразилия, как така се озова в България?

Биа: Ооо, мина много време. Дойдох за първи път в България, докато бях студентка. Бях във Варна за 6 седмици като доброволец в едно сиропиталище. След една година се преместих да живея в София и съм си там оттогава. Все още бях доброволец, после си намерих работа, напуснах университета, омъжих се за българин. Вече живея тук 10 години, чувствам България като втори дом.

 

Кое ви е най-любимото нещо, което правите заедно като група? 

Мила: Аз обичам да пътуваме заедно, освен да творим музика и да прекарваме часове и часове, и часове в студиото. Обичам да пътуваме заедно, защото винаги става нещо забавно.

Алекс: Да, никога не ни е скучно, винаги се случва нещо лудо и се запознаваме с чудесни хора. Като цяло целият процес, цялостното изживяване е голямо приключение.

 

Казвате се People of Maha, какво значи maha?

Биа: Чудесен въпрос. Всъщност в началото се казвахме Gentlemen и си мислехме, че това е много забавно име. До момента, в който не се опитате да ни намерите в социалните мрежи и няма още 3000 акаунта с това име, а нито един не е нашият. Попътувахме още малко преди да сменим името с People of Maha. Maha е дума, която съществува в много езици. В някои означава величествен, в други е светлина. На български пък е помахване с ръка.*всички се смеят* Затова когато ни питат какво значи в нашия случай, обичаме да казваме, че всеки може да го преведе както си иска.

 

Коя е любимата ви обща песен?

Алекс: О, предполагам за всеки е различно. Моята е Holding the power, ще я записваме следващата седмица.

Биа: Не знам, предполагам, че на този етап от развитието ни, любимите ни песни се променят с времето.

Мила: Аз имам една любима, акустична. Написахме я за едно състезание. Аранжиментът трябваше да бъде наш, но текстът е на Димчо Дебелянов.

Биа: Ха-ха, трябва да ме чуеш как пея на български…Хм…та по въпроса. Мисля, че моята любима песен е On my own, която също предстои да бъде записана скоро. Струва ми се, че и на трите малко ни е омръзнало от старите парчета и в момента сме много развълнуване за новите.

 

Кой е любимият ви български град за участие? Къде събирате по-голяма публика, освен в София?

Биа: Хм…всеки път е различно и доста зависи всъщност. Последният път в Пловдив стана чудесен концерт. Хората се забавляваха много, ние също. Велико Търново също ми е едно от любимите места за участие.

Алекс: Аз също бих се съгласила за Велико Търново. Свирила съм тук и сама предишни пъти, атмосферата много ми харесва. Много обичам да ходим и в Бургас. Но не мога да преценя дали защото участията ни ми харесват, или защото обичам самия град. *смее се*.

 

Къде другаде можем да ви видим до края на годината?

Мила: Август пак сме тук с две участия, също така в Перник, после на Камчия.

Биа: А през ноември излизаме и извън страната. Ще свирим в Австрия и в три града в Полша. Все още организираме нещата и чакаме потвърждение и от други страни.

 

Много ви благодаря. И последно – какъв съвет бихте дали на млади изпълнители, които нямат смелост да започнат.

Мила: Бих казала, че ако наистина не знаят как да започнат, ние сме отворени да дадем съвети и всеки може да ни пише по всяко време. Готови сме да помогнем на всеки.

Биа: Слушайте! Спестете малко пари, купете си най-простата техника, дори да е втора употреба, пуснете си компютъра и започнете да пишете музика. Дори това да не е нещото, което ще правите цял живот. Приключение е и ще ви остане като един чудесен спомен.

Алекс: Нещо много важно според мен – още в самото начало, когато започнеш развитието си като артист, дори да те съветва човек с опит, на първо място слушай сърцето си. Да, може да получиш и доста полезна информация  и съвети, но те отвсякъде са различни и в един момент започваш да се чудиш кое е правилното решение. Изгради си свой собствен компас и следвай своя път.

 

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+