E-volution Media

From the blog

Иновативна журналистика: Работа с данни, дигитални инструменти за разследвания и верификация на съдържанието от социалните мрежи

Как дигиталните технологии работят в полза на разследващата журналистика? Можем ли да обработваме, анализираме и визуализираме големи обеми от данни и да ги превръщаме в истории, без да имаме специална ИТ подготовка? Защо е важно да проверяваме внимателно информацията, която получаваме от потребителите на социалните мрежи и как да различаваме автентичната информация от вирусните слухове?Отговор на тези въпроси ще дадат водещи международни журналисти и български експерти в рамките на конференцията „Иновативна журналистика: Работа с данни, дигитални инструменти за журналистически разследвания и верификация на съдържанието от социалните медии“, която ще се проведе на 30 юни в „Бетахаус София“, ул. Крум Попов 56-58. Организатори на събитието са Асоциацията на европейските журналисти в партньорство с фондация „Фридрих Науман“ и фондация „Америка за България“.

Събитието е разделено на две части: дискусионна и практическа. В първата опита си с иновативни журналистически инструменти и работа с данни ще споделят Паул Раду, румънски журналист и обучител, член на Международния консорциум на разследващите журналисти и Джакопо Отавиани, италиански журналист, участник в дата проекта „Migrant Files“, който спечели Европейската прес награда за 2015 в категорията „Иновации“. Гост на събитието ще бъде и белгийският журналист Кристоф Клерикс, който участва в разследването Luxleaks, в рамките на което станаха ясни имената на 35 мултинационални компании, замесени в схема за избягване на данъци с помощта на правителството в Люксембург.

Във втората част на семинара присъстващите ще имат възможността да усвоят практически умения в работата с дигитални технологии за нуждите на журналистите с помощта на опитни български експерти. Предвидени са три практически обучения: криптиране на данни, с което се осигурява защита на източниците на информация, с един от основателите на сайта за разследваща журналистика „Биволь“ – Атанас Чобанов; работа с инструменти за организиране, анализ и визуализация на данни с Димитър Димитров от Общество.бг, както и верификация на съдържание от социалните мрежи с Константина Василева, медиен анализатор.

Конференцията е подходяща както за журналисти, така и за комуникационни експерт, студенти по журналистика, представители на НПО-сектора и граждански активисти, които се вълнуват от най-новите дигитални тенденции в медиите. Участието в събитието е безплатно, с предварителна регистрация до 16.00 часа на 29 юни. Желаещите могат да се регистрират тук: http://www.aej-bulgaria.org/bul/registration.html

 

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+