E-volution Media

From the blog

За първи път Ден на корейската култура в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”

Духът на Корея, известна още като „Страната на утринната свежест”, се усети и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. На 30.05.2018 г. се състоя първият Ден на корейската култура, провеждан някога в университета. Събитието беше организирано по повод завършването на първия випуск от специалностите „Приложна лингвистика – Английски и корейски език” и „Български и корейски език”. Залата успя да побере голяма публика и да я потопи в атмосферата на далечния Изток.

Денят на корейската култура беше открит с приветствено слово на зам.-декана на Филологическия факултет, доц. Надя Чернева, както и на един от преподавателите по корейски език, д-р Джеймс Канг.

Културната програма стартира със стихотворението „Азалии” на един от най-известните представители на модерната корейска поезия – Ким Со-уол на фона на нежна и романтична корейска музика.

След това пред публиката бяха представени лекции за изключително красивите корейски традиционни къщи, както и за екзотичния остров Чеджу, една от перлите на Южна Корея. Зрителите в залата се насладиха и на корейската народна приказка „Слънцето и луната” в превод от студенти от четвърти курс, чиято история за доброто и злото, за чудесата, които се случват по света, успя да докосне всички присъстващи. Приказката беше последвана от вдъхновяваща презентация за възможностите за образование в Южна Корея.

Останалата част от програмата беше по-развлекателна. Сред студентите се откроиха изключителни таланти, които ни впечатлиха с невероятно изпълнение на к-поп танци, а други със своя вкус към естетиката – грим в комбинация с традиционна корейска прическа под формата на кок с изящно цветно украшение, което се е носело от корейските жени в миналото.

Преподавателите по корейски език също взеха участие в събитието. Д-р Джеймс Канг демонстрира завидни умения в изкуството на калиграфията и успя да развълнува сърцата на студентите, като подари на всеки един от тях по едно красиво изписано послание. В края на събитието всички посетители дегустираха традиционното корейско ястие – кимбап, приготвено от г-жа Унг-ки Ким и други студенти.

 

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+