E-volution Media

From the blog

Живот с минимален отпечатък – водещ мотив по време на младежкия обмен „Изкуството на земята“

27 младежи от Дания, Португалия, Испания, Хърватия и България обменяха опит и знания по отношение на екологични проблеми и мерките на индивидуално, колективно и глобално ниво, които могат да бъдат предприети. Те се учиха да месят хляб, да разпознават растенията и техните полезни свойства, да приготвят натурална козметика в домашни условия, да компостират, да правят рециклирана хартия.

Само за една седмица младите хора успяха да изградят пещ от естествени материали и геодезичен купол.

За първото техен учител беше Марин Панайотов, който е основател на проект „Завръщане към природата“ и каузата „Zero Hero“, имаща за цел да популяризира живота с минимален отпечатък.

Иван Карчев от „Maxima Dome” пък водеше изграждането на куполната конструкция, като освен да дава практически насоки, той разказа за значението на този вид конструкции в исторически план, тяхната близост до природните форми и синергията между отделните елементи. Конструкцията в Миндя е уникална за България и ще се развие като социално пространство за местни хора и гости на селото.

През дните, които прекараха заедно, чужденците сами отговаряха за прехраната си.

Всеки ден отделен екип изготвяше меню и приготвяше храна за всички, като вечерите бяха посветени на различна национална кухня.

„Храната е жизненоважен елемент от живота на човека в исторически, географски и културен план. Да приготвиш храна за 27 човека, някои от които със специфични хранителни потребности, е изключително

отговорна задача. Това сплотява екипа, учи хората да планират добре, да разпределят ресурсите и задачите си във времето. Ето защо ние избрахме нашите участници сами да се грижат за прехраната си. Никой не беше готвил за толкова хора преди това и тази дейност им помогна да израснат много“, споделят организаторите.

Младежкият обмен в село Миндя се осъществява от сдружение „Свят на бъдещето“ по проект „Изкуството на Земята“ и е получил европейско финансиране по програма „Еразъм +“.

Скоро сдружението очаква и първите си доброволци по програма „Европейски корпус за солидарност“, с които ще продължи да развива образователната кампания „Код: Нулев отпечатък – планета Земя“, която реализира съвместно с каузата Zero Hero от миналата година.

За тези, които желаят да научат повече или да направят първи стъпки в устойчивия и осъзнат начин на живот, сдружението препоръчва:

http://back2nature.rocks/

Радио Е-волюция е един от медийните партньори на състоялия се обмен: https://e-volutionradio.com/listen-live 

Повече снимки от обмена може да видите ето тук: Галерия

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+