E-volution Media

From the blog

Емил Билярски от Месечинка: Интересните фестивали не винаги са добре организирани


Група Месечинка от Унгария е част от петото издание на фестивала „Лятна Случка“, който ще се проведе през юли тази година на Карандила. В рамките на подготовката на събитието се чухме с един от нейните членове – българинът Емил Билярски, който е и един от основателите на групата. Той сподели за нас какво се случва с тях напоследък и какъв е опитът му от участия в различни фестивали. Интервюто е направено на 25 май.

Здрасти, какво ново при Вас? На къде пътувате?

Здравей! Току що преминахме река Паар и сме в Германия. На път сме за Аугсбург, където ще имаме концерт на един фестивал тази вечер.

Вие ще участвате тази година на петото издание на фестивала „Лятна Случка“. Нещо ново могат ли да очакват феновете в България по време на фестивала?

Абсолютно могат и трябва да очакват защото, ако една група се повтаря всяка година е умряла вече. Разбира се ще свирим нови песни и съм сигурен, че купонът ще стане добър.

Говорейки за фестивали, кой е най-добрият опит от фестивал, който ти имаш?

Сложно е да се каже! Това е като да назовеш любима книга и така нататък. Човек като е живял доста време има много преживявания.  Ако говорим за интересни фестивали, миналата година бяхме в Молдавия, която е една доста особена страна на един фестивал „Арт лабиринт“. Това събитие нарочно е направено на много затънтено и красиво място сред природата. На него организаторите се опитват да направят всичко съвсем максималистично, като на фестивала няма алкохол и е забранено пушенето, но се прекарва доста весело. Например апаратурата ни бе закарана до сцената с каруци, защото нямаше път.

Друго събитие е от тази година в Ню Йорк и е съвсем друг вид преживяване в един много добър клуб, който се казва „Дром“. Там свирихме на международния музикален пазар Assossiation of the Performing Arts Presenters, на което присъстваха музикални специалисти, а ние трябваше да се представим на ниво в рамките на четиридесет минути. Бяхме една от трите унгарски групи участващи на това мероприятие от няколкото стотин групи за цялото събитие. Голяма част от публиката, която ни виждаше за пръв път, скачаше и се радваше все едно, че сме в някой клуб в Будапеща. Това доказва, че музиката намира път към сърцата на хората, независимо къде сме и каква е културата.

Тоест местните музикални фенове Ви приеха добре?

Да, Много!

https://www.facebook.com/vlada.tomova/videos/10155367306709879/ – фрагмент от концерта записан с телефон.

Според теб един фестивал трябва ли да се прави по-близо до природата или има добри фестивали и в градски условия?

Въпросът е кой какво нарича добър фестивал. Безусловно важно е фестивалът да е добре организиран, но моето впечатление до сега е, че по-добре организираните фестивали често са по-скучни. От друга страна фестивалите, които се правят от ентусиасти с идеална цел, рядко са много добре организирани, но са по-интересни и се провеждат на по-интересни места. Разбира се не искам да кажа, че това е правило. Според мен смисълът на фестивалите е в това да си построим един свят поне за малко, който е различен от това, което ни обкръжава и където се чувстваме добре. Обикновено ни обкръжава цивилизацията и всичко свързано с нея. За това е логично фестивалите да се правят не на централен площад в някой град, а сред природа. Не можем да се чувстваме различно от всекидневието в центъра на София или друг голям град.

Можеш ли да дадеш кратка предистория на групата?

Трябва да се започне от малко по-рано или много по-рано… Аз свирих в една унгарска група, която се казва Korai Öröm. Още от 90те години е позната в България, тъй като сме правили доста концерти. По-късно с членове на тази група и певицата Анамари Ола направихме Фокателеп https://fokatelep.bandcamp.com/. Тази група свиреше повече уърлд мюзик, но с елементи на психеделичен рок. Преди няколко години свирихме в България на Беглика. Певицата на тази група и аз формирахме Месечинка, която съществува от 2009 г. От тогава насам свирим навсякъде от Америка до Русия и за щастие все повече в България.

Това е страхотно! Какво ви носи вдъхновение когато свирите?

Усещането идва от вътре и се кристализира в процеса на творчеството. Свиренето на концерти и фестивали е резултатът, който ние представяме и изживяваме. Вдъхновението идва преди всичко от живота и музиката, която слушаме… Трудно е да се каже защо и как някой прави музика.

За бъдещето на балканската музикална сцена и цялото интервю с Емил Билярски можете да чуете в началото на публикацията.

1 comment

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+