E-volution Media

From the blog

Депутатите отмениха окончателно забраната за диво къмпингуване

Парламентът отново разреши къмпингуването по морето извън категоризираните зони.

Това стана след като депутатите гласуваха окончателно отмяна на забраната на дивото къмпингуване, наред с другите промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.
Законопроектът беше гласуван без дебат – на второ четене, в пленарната зала в четвъртък.

Така в зона „А“ – или на 100 м. от морето, се отменя забраната за къмпингуване и паркиране, но и според сега действащия закон е забранено в същата зона да се поставят преместваеми обекти, каквито на практика за палатките и караваните. Това означава, че в момента никой няма право да опъва палатки и да поставя каравани на пясъка, но може да го прави непосредствено зад него.

В началото на миналия месец по предложение на Найден Зеленогорски от Реформаторския блок, депутатите решиха набързо да въведат такава забрана, а решението им предизвика гражданско недоволство и поредица от протести. Броени дни след това и след намесата на Бойко Борисов, управляващите решиха да се върне отново старото положение.

Министерство на туризма трябва да регламенира как точно да се практикува този вид туризъм с промени в Закона за туризма.

След опит да забранят тотално дивото къмпингуване на територията на страната и последвал силен отпор, от ведомстовото обърнаха посоката на 180 гадуса и заявиха, че удължават срока за общественото му обсъждане с три месеца, за да се вземат предвид становищата на всички заинтересовани страни и всички предложения.

Междувременно стана ясно, че правила за диво къмпингуване няма да има през наближаващия летен сезон. На последното заседание на Регионалната комисия Найден Зеленогорски обяви, че ще сезира отговорните институции да засилят контрола по морето през лятото на 2016 г. и да докладват на края на сезона за резултатите от проверките.

Информацията е взета от сайта dnevnik.bg

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+