E-volution Media

From the blog

Дали да гласувам – мнение на доброволци

Какъв е смисълът да се гласува, ако нищо не се променя? Един глас не може да промени нищо.

Това е основната причини, поради която младите хора избират не участват в изборите в Латвия. За тях е безсмислено да се отиде да гласува при положение, че правителството не се ползва с доверие като цяло.

Така се явава въпросът, защо се нуждаем от избори, ако хората не вярват в тях? Изборът няма смисъл, ако гражданите не вярват в него. Те чуват празни обещания, които звучат брилянтно преди изборите, а след това народните избраници забравят за тях. Младите в моята страна не се вълнуват от политика, защото постоянно чуват за корупция и кражба на пари от бюджета на държавата на някой политик, за да си купи нова вила на морето. С всяка година в Латвия броят на хората, които участват в изборите е все по-малко и по-малко. През 2014 г. само 56% от гражданите отидоха на гласуват.

Основната причина, поради която трябва да има избори в демократичните страни е включването на гражданите в управлението на държавата. Начинът, с помощта на който това най-лесно може да се постигне според историята, е да се отиде до урните и да се гласува. Апатията на младите хора и на хората изобщо не би помогнала за решаването на какъвто и да е проблем. За жалост не всички към този момент осъзнават това.

Още един проблем, който стои пред неопитния избирател е да избере за „кого“ и „какво“ да гласува? Например в Латвия има 4 основни партии, които са константни участници на всички избори. Едни и същи хора се избират отново и отново в продължение на години – те имат пари и власт, а хората вече се умориха, да виждат едни и същи лица в „нови премени“. Все пак, ако сме решили да търсим някаква промяна единственият начин е да сме максимално мобилизирани и когато видим нова алтернатива да я подкрепим. Колкото до правителството, ако то иска да посее вяра в изборите в съзнанието на гражданите, единственият начин е да започне наистина да работи да работи за тях, а не единствено да дава празни обещания.

Беате Бардина 21 г. – Латвия


Демокрацията идва от две гръцки думи, “ Демос“ и “ Кратос“ и означава буквално “Власт на Народа“. Основният инструмент, с помощта на който може да се постигне демокрацията е посредством гласуване и провеждане на избори. Това е и начинът управляващите да се допитат до народа по даден проблем. Това е шансът да се промени нещо в управлението на една страна.

Испания е млада държава по отношение на демокрацията. Само четиредесет години ни делят от диктаторско управление. Ние постепенно възстановяваме част от основните си права, като това да имаш пълна свобода на словото. През изминалите години много фундаментални закони бяха променени, но все още имаме доста дълъг път да извървим, за да постигнем същинската демокрация, особено сега, когато нещата се движат назад през последните години.

Младежката безработица в Испания е 50 %, а това е само един от проблемите, които съществуват в момента тук: Ограничаване свободата на словото, отнемане на правата на работниците, нарастване на разходите за образование и т.н. Като цяло все повече реформи насърчавани от правителството, водещи до все по-голямо неравенство между богати и бедни.

Обикновените граждани са косвено отговори за това състояние, като са забравали да наблюдават и държат отговорни политиците в даден период от време. Все пак е факт, че испанското общество се събужда през последните години. Хората излизат на улиците, за да изразят своите позиция и недоволство, изработват се платформи от гражданите, които да се представят на предстоящите избори, които са съвсем наскоро.

Решенията на политиците засягат нашето ежедневие – посещението при лекаря, данъците, качеството на образованието и т.н. Не би било редно да сме апатични и да ги оставим да правят всичко това вместо нас без да има граждански конкрол, който може да започне преди всичко с участието ни в изборите. Така че нека гласуваме!

Хавиер Родригес 28 г  – Испания

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+