E-volution Media

From the blog

В очакване на „Лятна случка – Карандила 2017”

/взето от сайта podmosta.bg/

Бавно и постепенно зимният сезон се оттегля. Слънцето се показва все повече и повече, а градските паркове все пълнят все по-често. И докато с капризното и дъждовно настъпване на пролетта едни хора започват да мислят за ремонти, почиствания и диети, други изпращат мислите си още по-далеч във времето. Към лято 2017-та и предизвикателствата, които отправя. Едно от тях ще се проведе в средата на юли (14, 15, 16 ) в близост до Сливен.

Напоследък ми прави впечатление, че все повече музикални фестивали, арт и уърк шопове, както и младежки фестивали се организират сред природата, далече от бетона, високите задушаващи сгради, мръсотията и непрестанният шум от автомобили, типични за големите градове. Миналата година бях жив свидетел на това, как МОГА Фест Етрополе успя да събере за няколко дена на една поляна стотици младежи. Положителната емоция от споделеното преживяване лично за мен продължава да бъде неописуема и съвсем отговорно смятам, че бъдещето е обещаващо точно за такъв тип събития, каращи ни поне за малко да избягаме от рутината и сивотата.

„Лятна случка Карандила” изглежда да е едно такова събитие, което впечатлява, както с line-up от интересни групи, така и с различни дейности. Ето защо се свързах и с организаторите за това интервю, в което ще поговорим както за идеята, стояща зад фестивала, така и за изненадите, които очакват бъдещите посетители.

Под Моста: Здравейте и благодаря за интервюто! 2017-та е пета поредна година за „Лятна случка Карандила”. Нека ви върна към самото начало. Как решихте да стартирате подобно мероприятие?

Лятна Случка: Здравейте! В началото естествено се роди идеята, която като много неща тръгна до известна степен на шега, но ето, че правим събитието за поредна година и очакваме гости от цялата страна. Първата година беше просто като събитие в Градската градина на Сливен и беше насочено естествено към младите хора от града. Искахме да се случи нещо различно и интересно, което да събере всички младежи, които не харесват поп фолк да се позабавляват заедно. Поканихме три групи от българската сцена, които лично аз харесвам: Коза Мостра, Лоши Петли и Мерудия.

Това беше през 2013 година – като за Сливен си стана много готино събитие, но полицията спря концерта на Коза Мостра малко след 22:00 ч. Това ни накара следващата година да поемем едно доста сериозно предизвикателство, а именно да го направим в планината. Добре, че срещнахме някои съмишленици, които ни свързаха и с общината и помогнаха Лятна Случка 2014 да се случи. На нас ни беше голяма тръпка тази година, но то и сега си е тръпка.

ПМ: Колко човека са нужни в екипа, за да организира подобно мащабно мероприятие?

ЛС: Надяваме се събитието да става все по-мащабно и да събира хора от цялата страна, а защо не и от чужбина. В момента сме 2-3 души, които активно се занимават с фестивала в намирането на участници, логистика, доброволци, реклама, следване на екологичната идея от 2015 – „Лятна Случка без пластмасови чаши“ и т.н. Мисля, че на един предварителен етап повече хора не са нужни, тъй като това може да доведе до объркване в екипа. Вече на място освен тези основни организатори се включват около 4-5 съорганизатори и 20 доброволци: детски кът, боклуци, информационна точка, щанд на Блян за романтика, цветя и космос – всъщност това е името на нашата организация, които правим Лятна Случка. Още нещо, което е тръгнало на шега, но в момента си работи доста активно.

ПМ: Лесно ли се намират отдадени хора, които да последват такава кауза и да вложат в нея време и усилия?

ЛС: От опита ни досега бих казал, че не е особено лесно, но тази година вече доста запалени доброволци се свързаха с нас, както и на местно ниво намерихме съмишленици, което е обещаващо, така че може би мнението ми ще се промени след тази година.

ПМ: Как успявате да се разберете по различни казуси, по които излизат различни мнения?

ЛС: Има моменти, в които е трудно, но като цяло сме все близки приятели и хора с нормален интелект, така че някой отстъпва, пробваме нещо – виждаме, че не става, пробваме по друг начин /идеята на някой друг/ и така. Във всеки един момент се учим, тъй като никой от нас не си е представял през 2013, че ще организира фестивал и ще кани банди от съседни държави… Не сме намерили готова рецепта за това как се прави, за това всички се учим и сме готови на компромиси.

ПМ: Създаването и работата по такова събитие със сигурност коства много енергия и търпение? Откъде намирате сили и заряд да се занимавате с това?

ЛС: Целият процес по организирането на фестивала е много надъхващ и като цяло си е „тръпка“. В района на Сливен не се случват много събития от подобен род, та дори и някой концерт, за това няколко месеца преди събитието ние живеем с него.  На мен ми се случва така, че по време на феста да изглежда, че не се кефя на макс, но това е, защото съм го преживял много пъти преди реално да се случи. Най-приятна е атмосферата няколко дни преди събитието, когато вече се събират познати хора, които искат да помагат и започваш да си представяш на поляната кое как ще изглежда.

ПМ: Какво могат да очакват посетителите на тазгодишното издание на фестивала, като музикален lineup?

ЛС: И тази година се опитваме да има за всекиго по нещо: реге, фюжън, етно, балканска музика, фолклор и т.н. Заложили сме на някои познати вече имена на българската сцена от съседни държави – Баска от Румъния, Байлдса от Гърция и невероятните Месечинка от Унгария. Във стила на всяка една от тези групи човек може да намери нещо много близко и обединяващо – новия звук на балканската музика.

От българска страна сме поканили Тъпани и Гайди, чиято музика винаги те кара да настръхнеш, а и да затанцуваш. Тази година те ще открият сцената в петък вечер. Реге ще зазвучи от The Sensimillianz – сравнително нова формация на българската сцена, но участниците в нея са добре познати от други групи /Коза Мостра, Root Souljah, Ogi23/. Тази година съвсем случайно видях, че една от групите, които съм слушал като младеж, свирят отново – Абсолютно Начинаещи в жанр дарк уейв и пост пънк, та реших да им пиша и те веднага откликнаха и ги включихме в програмата на феста. Ако имаме възможност, искаме да дадем шанс и на не толкова професионални и известни групи да се изявят на сцената. Това може да стане в неделя вечер при положение, че можем да намерим озвучение.

ПМ: Какви други активности сте заложили, през останалото време, когато няма да има концерти – разкажете повече за тях и защо сте се спрели точно на тях.

ЛС: По принцип това е фестивал с артистична, екологична и донякъде спортна насоченост, така че останалите мероприятия са в тези посоки. Ще има въжена градина, стена за катерене, чаено типи, детски кът, екологични презентации, дюкянчета за ръчно изработени изделия, слаклайн, хамачен лагер и т.н. Бира и кухня, разбира се!

ПМ: Разкажете на читателите ни повече за първото провеждане на „Лятна случка Карандила”?

ЛС: Изобщо не знаехме какво да очакваме, колко хора, ще има ли изобщо интерес, но се получи много добре и много истинско. Това е за първата година, когато се проведе на Карандила 2014 – тогава видяхме, че става, което ни надъха за следващата година. Както казах усещането малко преди събитието е страхотно докато поляната е все още празна. В този миг въздухът е сякаш наелектризиран и това, че е сред природата го прави още по-невероятно и вълшебно. Тази година имахме в екипа едно момиче от Полша, което притежава невероятни организаторски способности и изключително помогна за осъществяването на събитието в планината, но за жалост се прибра в родината си.

ПМ: Имате съдействието на община Сливен, както и на други партньори. Беше ли лесно да си го извоювате, особено в държава като нашата, в която културата не е главен приоритет?

ЛС: В интерес на истината имахме подкрепата на Община Сливен до миналата година. Тази година ще ни помогнат с косене на тревата, което пак е нещо, но от финансова гледна точка няма да ни окажат подкрепа. През 2014 и 2015 по-голямата част от разходите бяха поети именно от Общината и поради тази причина събитието беше без вход. Тази година за пръв път го правим с вход и такса участие, които не са особено високи, тъй като всички разходи са изцяло за наша сметка. Да се надяваме, че в бъдеще пак ще работим в партньорство с Община Сливен, но знаете, че в политиката нещата винаги са малко мъгляви.

ПМ: Фестивалът се провежда в близост до Сливен. Как виждате живота в града? Във време, в което хората гледат или да емигрират в чужбина, или поне да се преселят в София, има ли все още шанс за реализация във вашия град, особено за младите?

ЛС: Не искам да звуча негативно и песимистично в това интервю, но не виждам никакви възможности за реализация на младите хора в града. Да не говорим, че освен реализация на младите, тези, които не слушат чалга, им трябва среда, в която да живеят, хора, с които да общуват, а такава не съществува в Сливен. Само за последните няколко години няколко мои познати се преместиха от града. Единици от моето и след моето поколение са останали, поради някакви свои причини или добро развитие на професионалния им път. Аз например работя в област, която много ми харесва /младежки проекти/ и лично управлявам свободното си време. Като добавим и по-малките разходи за живот не мога да се оплача в това отношение, но както казах по-горе липсата на среда е тежък момент.

ПМ: Какво бихте искали да промените в града?

ЛС: Ако можех, бих върнал младите хора в града! Поне малка част от тях.

ПМ: Кое е най-уникалното и важното, което всички посетители на Сливен трябва да знаят за града преди за първи път да стъпят в него и околностите му?

ЛС: Природата е страхотна, Сините камъни, Карандила. Да се насладят на нея максимално. Според мен в Сливен има възможности за различни видове туризъм, но не са разработени.

ПМ: А кое е нещото, което всички посетители на Лятна Случка фестивала трябва да знаят преди за първи път да се включат в него?

ЛС: Че трябва да ограничат максимално използването на пластмасови изделия /чашки, чинийки, вилички и т.н./ На разположение ще бъдат канчета за напитките, които ще могат да се закупят или да се вземат „под наем“ на депозит. Те са осигурени от нашите партньори от „За Земята“ и ще ги има на няколко точки на фестивала.

ПМ: Следите ли другите алтернативни фестивали, реализиращи се в страната? Имате ли партньорство с някои от тях и обменяте ли опит?

ЛС: Да, следим ги, разбира се! Не на всички можем да отидем, но сме в течение на повечето събития от този род в България. Пряко партньорство нямаме с никой от тях все още, но се надяваме в бъдеще това да се промени.

ПМ: Вашето пожелание за читателите на „Под Моста”?

ЛС: Да са здрави и да четат „Под Моста“! Както и да дойдат на Лятна Случка, за да преживеем заедно едно готино събитие сред природата.

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+