E-volution Media

From the blog

Възможно ли е „Колелото на Копенхаген“ да преоткрие градската мобилност

След изобретяването си през 19 век концепцията на велосипеда не се е променила особено много. Днес обаче някои хора вярват, че „Колелото на Копенхаген“ е бъдещето на градския транспорт.

„Колелото на Копенхаген“ представлява приставка, която се монтира към задното колело на всеки велосипед з няколко минути. Под червен пластмасов щит е скрит високотехнологичен компактен модул, съставен от помощен електромотор, батерия, система за превръщане на спирачната енергия в електроенергия и контролен електронен блок.
Това
не е просто електрически, а революционен продукт, който ще изведе на много по-високо равнище представите за велосипеда и градската мобилност, категорични са авторите на екоразработката. „Помощният модул се контролира елементарно само с помощта на педалите. Ако ги настъпите яко, ще задействате помощния електромотор, който ще се включи, за да ви помогне да изкачите стръмния склон. И обратно – ако завъртите назад педалите, за да спрете, електромоторът започва да работи като генератор, който ще започне да зарежда батериите при спиране и движение по инерция“, обяснява Карло Рати, ръководител на екипа от Мичиганския технологичен институт, разработил проекта.

„Колелото на Копенхаген“ обаче е нещо далеч повече от един електрически помощник за катерене на баири. Авторите на проекта са предвидили и използването на високотехнологичния мобилен телефон iPhone на американската компания Apple, за да го превърнат в един от най-иновативните хайтек продукти в света. Слушалката с голям цветен дисплей се закрепва лесно върху стойка, монтирана на велосипедното кормило. С помощта на специално разработена програма и с безжичната Bluetooth система телефонът се свързва с контролния блок на червения модул на задното колело. Така дисплеят на iPhone се превръща в панел за прибори, подобен на този, който обслужва най-скъпите автомобили. На него се отчитат всички параметри на движението – моментът и средна скорост, изминат дневен, седмичен, месечен и годишен пробег, температурата и влажността на въздуха, нивото на шума в децибели, както и концентрацията на въглероден и азотен окис в околната среда. Дисплеят на хайтек слушалката показва и данните на GPS-а и спътниковата навигационна програма. С нейна помощ велосипедистът може да избере в реално време оптималния маршрут за придвижване с отчитане на задръстванията и концентрацията на вредни емисии. И това обаче не изчерпва списъка с изненадите на „Колелото на Копенхаген“, защото тандемът, съставен от червения модул и смартфона, може да ви свърже и срещне на възможно най-удобното място с всеки друг велосипедист, каращ „Колелото на Копенхаген“. Червеният модул изпълнява същевременно и ролята на електронен гард. Ако някой открадне велосипеда, се включва автоматично най-тежкият режим за зареждане на батериите. В този случай, дори и да се придвижи на някакво разстояние, капналият крадец само ще зарежда батериите на колелото. Същевременно електронният модул ще е изпратил SMS на собственика, който с GPS-а на смартфона ще открие веднага велосипеда си.

Според авторите на проекта цената на модулната приставка „Колелото на Копенхаген“ няма да е по-висока от тази на един конвенционален велосипед с помощен електромотор. С повишаването на серийното производството, което ще започне в началото на следващата година, цената също ще пада, категорични са производителите от италианската компания „Дукати“. За да лансират екопродукта, от управата на Копенхаген възнамеряват да снабдят с него пощальоните, полицаите и другите общински служители. Що се отнася до жителите на града, те ще получават специални бонуси от навъртените с педалите „зелени километри“. Срещу тях жителите на Копенхаген ще печелят данъчни отстъпки, пазаруване с намаление и други изгоди. „Колелото на Копенхаген“ е идеалният за нас продукт, а нашият град е идеалният полигон за неговото изпитание. Дори и сега нашите 500 000 жители карат 600 000 велосипеда. Нашата цел е не само да направим по-атрактивен велотранспорта, но и да накараме най-малко половината от жителите на Копенхаген да се придвижват всеки ден с колело из града“, не крие амбициите си кметът на датската столица Рит Бьорегорд.

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+