E-volution Media

From the blog

Александър Хагенмолър в търсенe на разнообразието в музиката в цяла Европа

Можем да намерим красотата чрез усещания, музика и чувства

Както слушателите ни може да знаят, Radio E-volution е известно с откритостта и търсенето на гости, които имат история, която да разкажат изпълнена с музика или личен опит. Ние вярваме в разнообразието като средство за обогатяване както на хората, така и на радиото.

И така започна днешното интервю. Срещнахме се с Александър след една седмица трудности: Не е чудно, че по пътя към Сливен е забил в Девня, като се има предвид снежния и студен зимен сезон в България. Александър Хагенмолър е всъщност единствен по рода си авантюрист. Той пътува из красивия ни континент, за да научи повече за хората, които живеят в него, а начинът, по който е решил да го направи е с велосипед. Както заяви: „това беше най-лудият начин за мен.“

Най-хубавата част все още предстои: всъщност, той заснема музикантите, които среща по пътя си. Основната му мисия е: „да покаже разнообразието на музиката в континента, да заснеме творците и да споделя техните изпълнения навсякъде“.

Пътуването си започва в Страсбург (близо до границата с Германия), той е бил в България през последните две седмици. По-късно пътуването ще продължи през Румъния и Сърбия (а именно 12-та и 13-та страна), с няколко спирки в Амстердам и Берлин по пътя към Франция – родината му.

Въпреки някои предизвикателни дни, Алекс призна, че не съжалява, че е започнал това приключение. Този опит го води до ново ниво на познание за Европа чрез среща с хората, които живеят тук: те не само неочаквано се съгласяват да свирят за него, но доста често са толкова любезни да му предложат храна и място за нощувка.

Оказва се, че гостоприемството е нещо характерно, преди всичко в Източна Европа по начина, по който го познаване. Но какви са чувствата и усещанията, които това пътуване носи на Алекс? Според него има куп причини за пътуване с велосипед. Заедно с екологичния начин на мислене, той добави: „Разбрах, че велосипедът е най-доброто средство за транспорт, защото мога да почувствам всичко: бризът на кожата ми и миризмите наоколо“.

Бъдещите планове за Алекс включват създаването на репортаж за неговия опит. Ново преживяване с велосипеда е също в списъка с желания.

То ще започне през септември, за да приключи през декември, а този път обиколката ще е изцяло във Франция. Тогава той ще покаже документалния си филм за училищата, университетите и социалните центрове, който е заснел, като намигване за нещо, в което вярва – Европа и музиката.

След като се срещнах с Алекс, си помислих, че понякога е важно да се измъкнеш от зоната си на комфорт. Това, което ни държи на земята, понякога също ни държи далеч от каквото и да е нестандартно преживяване. Така че, ако смелостта е част от духа на авантюриста, позволете ми да завърша, като казвам, че съм съгласна с Алекс в търсенето на красотата около нас.

Този вид красота се среща най-вече в преживяванията, през които преминаваме, докато живеем пълноценно в живота си. Той надхвърля бариерите, които често налагаме над себе си като бункери, а това, което ни трябва е да прегърнем света с неговата музика и изкуство. А той ни прегръща само ако сме готови да освободим място на този импровизационен талант, който всички ние притежаваме.

Лоредана Макри

Може да чуете разговора с Алекс в горната част на публикацията или да я видите в YouTube по-долу.

Leave a Reply

Подкрепата на Европейската комисия за създаването на тази публикация не представлява одобрение на нейното съдържание и не отразява възгледите на комисията, а само на авторите на публикацията. Комисията не носи отговорност за съдържанието на публикацията и  информацията, съдържаща се в нея.

И бъди в час с това, което се случва

European Union Съфинансирано от
Европейския корпус за солидарност
на Европейския съюз

Grab our radio station in your pocket!

+